آرمان – وحیده بوشهری: جلال جلالیزاده نماینده ادوار مجلس و عضو شورای مركزی حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، محمدرضا عارف را گزینه مناسب اصلاحطلبان برای انتخابات آینده مجلس میداند و معتقد است در صورتی كه انتخابات برگزار شده و ایشان به مجلس وارد شوند، نباید بار دیگر به نفع شخصیت دیگری كناره گیری كنند. او همچنین معتقد است برای اینكه میان جریان اعتدالی و اصلاحطلبان بر سر ریاست مجلس آینده مناقشهای ایجاد نشود پیش از برگزاری انتخابات و راه یافتن نمایندهها به مجلس این دو جریان باید با یكدیگر مذاكره كرده و بر سر مساله ریاست مجلس به توافق برسند، چون به این ترتیب میتوان از ایجاد اختلاف در میان جریان نزدیك به دولت و اصلاحطلبان نیر جلوگیری كرد. در ادامه گفتوگوی جلالیزاده را با «آرمان» پیرامون ریاست مجلس آینده میخوانید:
محمدرضا عارف را چقدر گزینه مناسبی برای ریاست مجلس آینده میدانید؟
محمدرضا عارف با مشی اعتدالی كه دارد، گزینه خوبی است كه میتواند به عنوان رئیس مجلس آینده ایفای نقش كند. ایشان سالها در دولتها و در مناصب مختلف نیز حضور داشتهاند و شخصیتی دانشگاهی، عملگرا و مقبول نزد افکار عمومی هستند. عارف توان مهار كردن مخالفان را نیز داشته و میتوانند از بر انگیخته شدن حساسیتهای آنها جلوگیری كنند. از سوی دیگر، چون جناح رقیب نیز درباره دكتر عارف حساسیت زیادی ندارد میتواند در مقام ریاست مجلس عملكرد خوبی داشته باشند. البته تا زمان تشكیل مجلس زمان زیادی باقی است و ممكن است رخدادهای مختلفی این مساله را تحت تاثیر قرار دهد و حتی گزینههای دیگری به این منظور مطرح شوند. به نظر من اما با وجود نقشی كه ایشان در پیروزی حسن روحانی داشت و از آنجایی كه مورد تایید اصلاحطلبان نیز است، شاید بتواند موجب ائتلاف میان اصلاحطلبان و اصولگرایان معتدل شود.
در صورتی كه پس از انتخابات جریان اعتدالی و نزدیك به دولت اكثریت مجلس را كسب كنند و كاندیدای مورد نظر آنها شخص دیگری مانند علی لاریجانی باشد، واكنش اصلاحطلبان چه خواهد بود؟
به نظر من ممكن است این اتفاق رخ دهد. اگر نیروهای اصلاحطلب و اعتدالی خارج از مجلس نتوانند در زمینه ریاست مجلس به اجماع برسند، نیروهای مستقل و نیروهایی كه وابستگی به جناح خاصی ندارند با مسائل مختلفی جذب شده و انتخاب رئیس مجلس آینده مشكل ساز شود. من معتقدم اصلاحطلبان در این زمینه باید به گونهای عمل كنند كه گزینههای مناسب برای اداره مجلس كه ظرفیت لازم برای كسب رای نمایندگان را دارند، از هماكنون در نظر داشته باشند كه پس از تشكیل مجلس و راه یافتن نمایندگان از جناحهای مختلف مجلس در اختیار مخالفان اصلاحطلبها قرار نگیرد.
ناطق نوری را چه میزان گزینه مناسبی برای این منظور میدانید؟ آیا ایشان میتواند راه حلی برای ریاست مجلس آینده باشد؟
عملكرد ناطق نوری در سالهای اخیر و تغییر رویه و رویكردی كه داشته است، موجب اقبال مردم به ایشان شده است. اگر ایشان بپذیرند و وارد انتخابات مجلس شوند، گزینه مناسبی هستند چون در گذشته نیز سابقه ریاست مجلس را داشتهاند. ایشان، شخصیتی انقلابی هستند و موضع و دیدگاههای وی در سالهای اخیر نیز نشان میدهد كه بیشتر از مسائل جناحی متوجه منافع ملی و مردمی هستند.
آیا حضور ناطق در انتخابات را به نفع اصلاحطلبان میدانید؟
اصلاحطلبان در زمانهای مختلف باید تاكتیكهای مختلفی را مورد استفاده قرار دهند. اگر اصلاحطلبان تشخیص بدهند نمیتوانند شخصیتی اصلاحطلب را به این منظور معرفی كنند كه حمایت اكثریت مجلس را نیز به همراه داشته باشند، بهتر است از شخصیتهایی كه از لحاظ سیاسی و مشی كلی به اصلاحطلبان نزدیك تر هستند و توانایی به دست آوردن حمایت اكثریت مجلس را نیز دارند، حمایت كنند. هیچ اشكالی ندارد كه اصلاحطلبان گزینهای را مورد حمایت قرار دهند كه ضمن امكان رسیدن به ریاست مجلس بتواند اهداف و مطالبات آنها را نیز دنبال كند.
در این صورت آیا محمدرضا عارف كه در گذشته نیز به نفع گزینهای غیراصلاحطلب از انتخابات كناره گیری كرده است، حاضر به قبول این مساله خواهد شد؟
ما همواره از عارف به عنوان كاتالیزور اصلاحطلبان استفاده كردهایم. این مساله نیز به قصد ضربه زدن به شخصیت عارف نیست. او در یك مقطع تاریخی از حق خود گذشت و موجب پیروزی جریان اعتدالی و اصلاحطلب شد. به نظر من اگر بار دیگر چنین موقعیتی ایجاد شود و ایشان نیز وارد مجلس شوند، به صلاح نیست به نفع شخص دیگری كنار بروند.
اگر جریان اعتدالی از علی لاریجانی و اصلاحطلبان نیز از محمدرضا عارف حمایت كنند، در میان این دو جریان شكاف ایجاد نمیشود؟
به نظر من اصلاحطلبان باید پیش از انتخابات مجلس بر سر ریاست مجلس وارد مذاكره شده و به توافق برسند، یعنی قبل از آنكه انتخابات برگزار شود، اصلاحطلبان و جریان نزدیك به دولت باید بر سر افراد و گزینههای ریاست مجلس به توافق برسند. در این صورت مناقشه پیش از شكل گیری به پایان خواهد رسید.
روزنامه آرمان دوشنبه ۱۳۹۴/۷/۶ شماره ۲۸۶۳