این روزها تنور بحثهای انتخاباتی داغ است، هرچند اصلاحطلبان راه خود را از ماهها پیش مشخص کردهاند و با تشکیل شورای سیاستگذاری انتخابات گام مهمی بهسوی بهارستان برداشتهاند اما بهنظر میرسد برخی مسائل هنوز بهصورت شفاف مطرح نشده است. اینکه این جریان تکلیف خود را چگونه با چهرههای میانهروی اصولگرا مشخص میکند موضوعی است که این روزها بسیار مطرح میشود؛ چهرههایی که حالا برخی از آنها ازسوی اصولگرایان نیز طرد شدهاند. برخی از چهرههای اصلاحطلب هم بیمیل نیستند تا از آنها حمایت کنند و این مسئله را درقالب یارگیری از حریف مطرح کردهاند. چنین مواضعی معطوف به عملکرد برخی چهرههای اصولگرا درمقابل تندروهاست. برای مثال علی لاریجانی در جریان تصویب برجام در مجلس حمایت قاطعانهای از عملکرد دستگاه دیپلماسی دولت یازدهم دربرابر تندروها داشت. این حمایتها اگرچه در راستای منافع ملی بود اما برخی آن را بهحساب چرخش لاریجانی بهسمت گفتمان اصلاحطلبی تفسیر کردند. لاریجانی خودش در نشستی خبری گفته است قرار نیست اصلاحطلبان او یا ناطق را مصادره کنند. اصولگرایان هم که در تمام سالهای دولت احمدینژاد شاهد بیمهری به چهرههای تاثیرگذارشان بودند حالا نگران از ریزش بیشتر در اردوگاهشان دست به عصاتر از قبل، بهسمت اعتدالیونشان متمایل شدهاند.
جلال جلالیزاده، نماینده مجلس ششم و عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در گفتوگو با «بهار» معتقد است دفاع لاریجانی از برجام، بهنفع ملت و خود او بود چراکه اگر رویهای غیر از این را در پیش میگرفت قطعا با مخالفت مردم روبهرو میشد و پایگاه خودش را در جامعه از دست میداد.
جلالیزاده افزایش محبوبیت چهرههایی مثل ناطق و لاریجانی در جامعه را ناشی از این میداند که آنها از موضعگیریهای قبلی دست کشیده و گرایششان بهسمت اصلاحطلبان بیشتر شده است. حالا در آستانه انتخابات، جریان اصولگرا که نتوانسته است به اجماعی برای انتخابات برسد نگران از فهرستهای دوگانهای است که میتواند سبد رأی این جریان را نصف کند.
بااینحال، جلالی معتقد است اصلاحطلبان ترجیح میدهند تا رقیبشان از نیروهای طرفدار حق و منصف باشد تا بتوان با آنها گفتوگو کرد و به اشتراک نظرهایی بر سر برخی مسائل رسید.
این نماینده مجلس ششم میگوید: اگر رقیب نیرویی تندرو، افراطی، متحجر و مخالف حق باشد، قطعا نشستن و بحثکردن با آنها فایدهای ندارد، بنابراین بهتر است که رقیب ما جریانی باشد که اهل منطق و حق باشد.
در ماههای اخیر مسائلی مطرح میشد مبنی بر اینکه اصلاحطلبان میتوانند در فهرستهای انتخاباتی خودشان از چهرههای اصولگرایی مثل علی لاریجانی استفاده کنند، چقدر با چنین مسئلهای بهعنوان راهبرد یا تاکتیک اصلاحطلبان برای انتخابات موافق هستید؟
به نظر من تابهحال هیچیک از رهبران اصلاحات چنین مسئلهای را مطرح نکردهاند که قرار باشد افرادی خارج از چارچوب اصلاحطلبی در فهرستها قرار بگیرند. برخی گمانهزنیها وجود داشت که ائتلافی تشکیل شود اما کسانی که این مسئله را مطرحکردند بهدنبال اتحاد بودند اما این موضوع نمیتواند بهعنوان مسئله استراتژیک و تاکتیکی مطرح شود. چنین مسئلهای از نظر سیاسی، یعنی تشکیل ائتلاف بین دو جناح که همسو و همجهت نیستند، نمیتواند مسئلهای مورد پسند باشد.
البته در اردوگاه مقابل هم بهنظر نمیرسد که چهرههای معتدلی مثل ناطق و لاریجانی بتوانند با حلقه مصباح بر سر یک میز بنشینند؛ فکر میکنید با چنین وضعیتی انتخابات بهصورت سهقطبی باشد؟
هر چه به انتخابات نزدیک میشویم، شاهد ریزش نیروهای اصولگرا هستیم، یعنی کسانی هستند که احساس میکنند، تفکر اصلاحطلبی در راستای منافع مردم است، از این جهت شاهد هستیم که بسیاری از اصولگرایان از جناح تندروی اصولگرا اعلام برائت میکنند و تلاش دارند تا خط خودشان را از آنها جدا کنند. بهنظر من این مسئله مهمی برای اصلاحطلبان است که چنین رویکردی پیدا شده است.
فکر میکنید برای اصلاحطلبان کدام وضعیت بهتر است؛ اینکه رقیبشان از اصولگرایان میانهرو باشد یا از تندروهایی که نمونه آن را در مجلس نهم نیز شاهد بودیم؟
اگر رقیب نیروی عقلانی، منصف و طرفدار حق باشد، قطعا میتوان در مواردی با آنها اشتراک نظر داشت و قطعا چنین وضعیتی برای منافع کشور هم بهتر خواهد بود اما اگر رقیب نیرویی تندرو، افراطی، متحجر و مخالف حق باشد، قطعا نشستن و بحثکردن با آنها فایدهای ندارد، بنابراین بهتر است که رقیب ما جریانی باشد که اهل منطق و حق باشد.
این وضعیت چه نتیجهای دارد؟
اگر ما بهسمت رقابت منصفانه در کشور پیش برویم قطعا بهنفع همه جریانها و گروهها خواهد بود. اگر جریانی بهسمت حق باشد، مطمئنا این تنشها، بیانصافیها و تخریبها از صحنه سیاسی کشور رفع خواهد شد. بسیاری از مشکلاتی که امروز شاهد آن هستیم نتیجه این است که برخی از جریانها و گروهها طرفداری از حق را کنار گذاشته بودند و بیانصافی را در پیش گرفتند.
به نظر شما اینکه آقای لاریجانی گفتند قرار نیست من و ناطق در فهرست اصلاحطلبان باشد، آیا این مسئله بهنفع اصلاحطلبان است؟ چون برخی از چهرههای اصلاحطلب گفته بودند بهدنبال یارگیری از جناح مقابل هستیم.
هیچ چهرهای نمیتواند جریان مقابلش را نمایندگی کند. بههرحال این عده معتقدند حمایتهای لاریجانی از برجام در مجلس، باید بهنوعی ازسوی اصلاحطلبان پاسخ داده شود و با حمایت از او در انتخابات اعلام کنند که از این اقدامات حمایت خواهند کرد. اگر آقای لاریجانی هم از برجام دفاع کرد، بهنفع ملت و خود ایشان بود. اگر رویهای غیراز این را در پیش میگرفت قطعا با مخالفت مردم روبهرو میشد و پایگاه خودش را در جامعه از دست میداد.
یعنی فارغ از آن، نمیتوان پایگاهی مردمی برای آنها جستوجو کرد؟
هم اصلاحطلبان و هم اصولگرایان پایگاهشان را مردم مشخص میکنند، بهنظر من مردم به اصلاحات علاقهمند هستند. درواقع اصلاحات است که میتواند آینده کشور و منافع مردم را تضمین و تامین کند.
پس فکر میکنید علت اینکه چهرههایی مثل لاریجانی و ناطق حالا محبوبیتهایی را در جامعه به دست آوردهاند، چیست؟
اینکه این روزها آقای لاریجانی یا ناطق بین مردم محبوبیت بیشتری به دست آوردهاند دلیلش این است که از موضعگیریهای قبلی دست کشیدند و گرایششان بهسمت اصلاحطلبان بیشتر شده است.
این مسئله پیام خاصی دارد؟
این موضوع نشاندهنده این است که خودشان انسانهای آیندهنگری هستند و میدانند که پیروزی و پیشرفت با جریان اصلاحات است.
کد خبر: ٦٧٩٨
روزنامه بهار،شنبه۱۳۹۴/۹/۱۴ شماره۶۲
برای عضویت در کانال رسمی تارنمایدکتر جلال جلالی زاده در تلگرام روی لینک زیر کلیک نموده و سپس گزینه اشتراک (Join) را بزنید.