آرمان- کوروش چهاردوری: با نزدیک شدن به هفته اول خرداد و پایان کار مجلس نهم و آغاز به کار مجلس جدید، گمانه زنیها نسبت به اینکه مجلس دهم چه اولویتهایی برای رفع مشکلات کشور را باید در دستور کار قرار دهد، بالا گرفته است. همچنین موضوع ریاست مجلس دهم که سرلیست اصلاحطلبان در تهران، در یک سوی آن و رئیس مجالس هشتم و نهم، در سوی دیگر آن ایستاده اند، بحثهای زیادی را در رسانهها ایجاد کرده است را از جلال جلالی زاده، جویا شدیم. او که خود سابقه نمایندگی در مجلس را در کارنامه دارد، پاسخگوی سوالات «آرمان» بود که در ادامه میخوانید:
فکر میکنید که مجلس دهم باید چه تغییراتی در هیات رئیسه داشته باشد؟
باید قبل از هر چیز به اهمیت مجلس دهم اشاره کرد که این مجلس، با توجه به تغییراتی که در قوه مجریه بوجود آمد، شکل اعتدالی به خود گرفت. همچنین شرایط جدید میطلبد که تغییراتی هم در قوه مقننه انجام شود. در بسیاری از شهرها و حوزههای انتخابیه، مردم نظر به لزوم تغییر در روشهای اداره کشور و تصویب قوانین مورد نیاز و تغییر در قوانینی که مانع از توسعه کشور هستند، دارند. مردم در انتخاب هیات رئیسه مجلس دهم، نیازها و ضرورتهای بسیاری را احساس میکنند. تغییر در فضای مجلس دهم که با حذف بسیاری از نمایندگان مجلس نهم، ایجاد شد، میطلبد که هیات رئیسه مجلس دهم هم متناسب با فضای مجلس جدید تشکیل شود.
دو نامزد احتمالی ریاست مجلس دهم، باید چه راهکاری را برای جلوگیری از تقابل در دستور کار خود قرار دهند؟
هم آقای لاریجانی و هم آقای عارف، از شخصیت اعتدالی برخوردار هستند که به دنبال تنش و یا هیجانی کردن فضای مجلس نیستند و تلاش میکنند مجلس به گونهای اداره شود که مخالف با برنامههای دولت و مقابل خواستهها و مطالبات ملت نباشد. بنابراین، با توجه به اینکه فضای مجلس، از فضای تندروی مجلس نهم، به فضای اعتدال و میانه روی جهت گیری کرده، بسیاری از نمایندگان مجلس دهم هم در پی ایجاد تنش یا چالش نیستند. من مطمئنم که این دو بزرگوار، نسبت به نظر اکثریت نمایندگان مجلس و توجیه نمایندگان و همچنین، کمک به ایجاد فضایی آرام و ایجاد اعتماد در بین گروههای مختلف و ایجاد تقریب و نزدیکی، در میان جریانهای معتدل کشور، تلاش خواهند کرد و میکوشند خواستهها و مطالبات مردم را قربانی ریاست یک شخص خاص نکنند. اما درعین حال هم باید پذیرفت که تحول خواهی مردم نشان دهنده آن است که به نوعی، تغییراتی هم باید در هیات رئیسه مجلس صورت گیرد و مردم با تجربه جدیدی آّشنا شوند.
ریاست کدام یک از این دو گزینه را به مصلحت نزدیک میدانید؟
هر دو شخصیت، از افراد برجسته نظام هستند و انتخاب بین آنها حقیقتا دشوار است. آقای لاریجانی دو دوره ریاست مجلس را بر عهده داشته و ما باید این آزمون را هم تجربه کنیم که نباید در هر موردی، انتظار داشته باشیم که اگر شخصی بر کرسی ریاست نشست، بر این کرسی ماندگار باشد و همیشه تکیه بر روی شخص خاصی کنیم. چرا که درکشور ما، مدیریت و مسئولیت قائم به شخص نیست و ما باید بیشتر به شایستگی، پیشینه، تجربه و مقبولیت افراد نظر داشته باشیم. با توجه به اینکه نمایندگان، نماد مردم و نماد حوزههای انتخابیه خود هستند، باید تلاش کرد که فضایی دموکراتیک، آرام، رقابتی و مملو از تساهل و تسامح و پذیرش طرف مقابل باشد. اگر ما بتوانیم این روش را به کار بگیریم و نمایندگان بتوانند جدای از مسائل شخصی یا منطقهای، تلاش کنند که از منظر مردم سالاری و تمکین به رای اکثریت، این ریاست جا به جا شود، هم به نفع مجلس و هم به نفع کشور است. قطعا آقای لاریجانی تجارب بسیاری را کسب کرده اند، اما چه اشکال دارد که در دوره جدید، این مسئولیت را به آقای عارف هم واگذار کنیم تا او هم دورهای را در این مسئولیت سپری کند. چرا که انتخابات تعیین هیات رئیسه در مجلس، سالی یک بار برگزار میشود و نباید برای حل این موضوع، جامعه را حساس کرد و جو مجلس جدید را به تشنج کشاند و جبهه گیریهای آشکار و علنی دو جریان را شاهد بود. شخصا این طور احساس میکنم که نه آقای لاریجانی و نه آقای عارف، دنبال آن نیستند که چنین شرایطی را در مجلس ایجاد کنند. چرا که هر دو، سالها در موقعیتهای مختلف حضور داشتند. اما افکار عمومی به آن سمت گرایش دارد که مجلس جدید، با سبک جدیدی اداره شود. این موضوع میتواند مردم را امیدوار کرده و انگیزهای برای مشارکت آنها در عرصههای دیگر باشد.
در حال حاضر کشور با مشکلات عدیدهای روبهرو است. چه مسائلی را از اولویتهای مجلس دهم میدانید؟
یکی از موضوعات مهم که مجلس دهم باید به آن بپردازد، مسائل اقتصادی و معیشتی است. اولویت مجلس باید تصویب قوانینی باشد که مردم بتوانند از امکانات بیشتری برخوردار شوند. حتی مجلس جدید میتواند در قوانینی که به نوعی مانع از رشد و توسعه جامعه یا محدودکننده شرایط اقتصادی است، بازنگری کند. تصویب برنامه ششم توسعه هم، میتواند گام مثبتی برای هموار کردن مسیر دولت باشد. از طرف دیگر، مجلس جدید میتواند از حیث نظارتی که بر دولت و عملکرد آن میکند، دولت را مجبور به ایجاد تحول و تغییر در بدنه خود کند. از سوی دیگر، مجلس باید هم در زمینه مسائل داخلی و هم در زمینه سیاست خارجی، همگامی و همراهی بیشتری را با دولت داشته باشد.
به تغییرات در دولت اشاره کردید. فکر میکنید تغییرات در چه بخشهایی باید در دستور کار دولت قرار گیرد؟
دولت میتواند مدیران ضعیفی را که در مجلس نهم نتوانست نسبت به تغییر آنها اقدام کند را با شروع مجلس دهم، تغییر دهد. شروع مجلس دهم فرصت بسیار مناسبی برای خانه تکانی در دولت است. مخصوصا وزرایی که به جهت کهولت سن یا ضعف و ناتوانی درعملکرد یا عدم شایستگی در انجام وظایف محوله، از قافله جا ماندند، در اولویت هستند. این تغییرات موجب میشود که دو قوه، بتوانند همدل و همراه با هم، به پاسخگویی به مسائل مردم بپردازند.
کد خبر: ۱۵۱۷۱۹
جلال جلالی زاده در گفت و گو با آرمان:
سه شنبه ۱۳۹۵/۲/۲۸ شماره۳۰۴۰
@drjalalizadeh